Forskellige typer af vinåbnere

m11

Her ser vi på forskellige vinåbnere. Uanset om du vil drikke vin derhjemme eller på en date, eller om du giver en ven en flaske god årgangsvin, så er en god vinåbner et must at have. Når du skal købe en ny vinåbner, så er det første du bør overveje, hvor brugervenlig den egentlig er i brug. En proptrækker, der er svær at bruge, gør ikke ligefrem flaskeåbning til en leg. Vinåbneren kommer i mange forskellige designs, og der findes både elektriske flaskeåbnere og lufttryk-vinoplukkere foruden et væld af varianter af “rigtige” proptrækkere. Nogle modeller er endda vægmonterede. Fælles for dem alle er, at de gode proptrækkere kan gøre vinåbningen komfortabel, hurtig og nem. Her ser vi på nogle af de mest anvendte typer af vinåbnere, som du kan købe online.

Twister proptrækkeren er den ældste patenterede vinåbner

Den allerførste twister proptrækker blev designet af Samuell Henshall i 1675. Siden da er designet på de fleste vinåbnere blevet raffineret og videreudviklet, men dybest set er det stadig den absolut mest simple vinåbner på markedet. Flaskeåbneren består i al sin simpelhed af et håndtag, der er designet til at blive drejet rundt. Dermed tvinges proptrækkerens borespiral ned i korkproppen.

For at gøre det så nemt som muligt at bruge denne proptrækker, blev den designet med en lille konkav skive mellem skruen og håndtaget. Det var denne model, som Henshall tog patent på og som skrev ham ind i historiebøgerne blandt passionerede vindrikkere og vinåbner afficionadas. Selvom det er nemt nok at dreje boret rundt, så kan det for nogle være hårdt og svært at fjerne korkproppen med denne proptrækker, hvilket gør denne vinåbner til et mere udfordrende valg, end det egentlig burde være. Vi anbefaler derfor, at du leder efter en tjenerproptrækker eller en elektrisk vinflaskeåbner, hvis du vil have en god vinåbner, som er lettere at have med at gøre.

Tjenerproptrækkeren er stadig den mest populære vinåbner

Du vil ikke kunne nyde din vin, hvis du ikke har en god proptrækker til at åbne den. Proptrækkere i dårlig kvalitet kan bryde korkproppen i flere små stykker, eller i værste fald kan den få dig til at tabe flasken. Derfor bør du vælge en tjenerproptrækker i god kvalitet med en stærk stålspiral, som kan fjerne både kunst- og naturpropper ved et par hurtige og enkle omdrejninger. En tjenerproptrækker er ideel som din foretrukne vinåbner, fordi den også kommer forsynet med folieskærer og kapselfjerner i ét. Mange tjenerproptrækkere er også yderst elegante med træskæfter af mahogni eller ibenholt, og er derfor også gode som gaver.

Lufttryk vinåbneren er et eksempel på en moderne flaskeåbner

I stedet for at bruge en traditional proptrækker som vinåbner, så er en lufttryk proptrækker forsynet med en hul nål, som du presser ned i og igennem korkproppen. Derefter skal du trykke på en lille knap, hvorved den rigtige mængde CO2 fra proptrækkerens gaspatron udløses ned i flasken, som skaber et overtryk, der skubber proppen ud af flasken.

Lufttryksvinåbningen kræver mindre kraft og råstyrke, hvilket gør den ideel til især ældre vinnydere eller folk, der lider af gigt. Det simple system med knappen, der skal trykkes på, gør nemlig fjernelse af propper meget nemmere i forhold til andre typer af vinåbnere. Dog kan du typisk kun bruge tryklufts vinåbneren mellem 80 til 100 gange, før gaspatronen skal udskiftes, hvilket kan være en dyr løsning. God fornøjelse ked din vinåbning – det bliver jo en fest!

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.