Juleaften og alle dens sange

m11

Jul er hjerternes fest, det hører vi så tit, men i moderne tid er der også mange som kritiserer den. Den er blevet for materiel, den handler kun om gaverne. Det er måske rigtig, men det er ikke nødvendigvis modstridende med at det er hjerternes fest. Julen er nemlig også børnenes fest, og de elsker at få gaver. Er der noget mere fantastisk end at se barn få en gave, og se ham eller hendes øjne stråle? Nej, det er der ikke. Så der er ikke noget at sige til at vi giver gaver. Det er nemlig hjerternes fest, og vores hjerter smelter ved at se børn være glade.

Julen er også tiden hvor vi synger mange sange. En gang sang vi mange sange i hjemmet. Det var måde at samles på og have det hyggeligt, men med tiden forsvandt den tradition. Ved juletid er et af de tidspunkter hvor vi stadig holder fast ved dette. Og det er med god grund. Julen er for mange en af de få gange om året hvor familien samles. Derfor skal der hygges og man skal komme hinanden ved. Der findes mange gode julesange, men en af de største klassikere vil altid være ”højt for træets grønne top”.

Peter Faber og Emil Horneman skrev en tidløs klassiker

Af andre klassikere kan nævnes: dejlig er den himmelblå, på loftet sidde nissen og så videre, men det er og bliver ”højt for træets grønne top” der er den største klassiker. Den kender alle, og det er ofte en af de sidste som bliver sunget når man går gang rundt juletræet. Tryk her for flere detaljer om sangen.

Sangen refererer naturligvis til juletræet. Det træ vi hvert år slæber ind i stuen og danse omkring. Det er jo i virkeligheden en mærkelig ting. Har du nogensinde tænkt over hvor den tradition kommer fra? Det er lidt uklart, men det virker som en tradition vi oprindeligt delte med Tyskland. Nu er den naturligvis bredt til det meste af verden, i hvert fald de dele som fejre jul – altså de lande man kan sige er kristne. Vi klædes træet i al verdens ting. For toppen er en stjerne. Den symboliserer ledestjernen som viste de tre vise mænd hen til det lille jesusbarn. Den begyndte at lyse da han blev født.

”Højt for træets grønne top” er fyldt med referencer

Det er den stjerne som der i sangen bliver sunget om: ”højt for træets grønne top, stråler juleglansen”. Udover stjernen er sangen fyldt med andre referencer til ting som har med julen at gøre. For eksempel er der den lille tromme som drengen ikke må slå på før sangen er omme. Den del hentyder til de små trommer som vi hænger på grenene. Desuden var trommen også en typisk gave at give til drenge. Der samme gælder den dukke som Signe får, men hun skal på når hun åbner gaven, så hun ikke kvæler den.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.