Tætningslister til vinduer og døre

m11

Kan dine vinduer og døre ikke længere lukke helt til? de har måske givet sig lidt med tiden, er blevet en smule skæve og det trækker igennem de åbne sprækker. Det er på tide at efterse og måske skifte sine tætningslister så man igen kan holde varmen inde i huset og få et sundt indeklima. Man sparer også penge fra varmeregningen og det er godt for miljøet at døre og vinduer i ens hus eller lejlighed slutter tæt.

Valg og udskiftning af tætningslister

Der er mange forskellige måder at skifte sine tætningslister på og det kommer meget an på hvilken type dit vindue er. En ulempe ved vinduerne er at tætningslisterne ofte er designet og produceret specifikt til det vindue som det anvendes i. Det vil sige at listerne ofte går ud af produktion når vinduet også gør det. Man kan dog godt være heldig at listerne stadig forhandles som reservedele, men det er ikke altid at producenterne har lyst til at blive ved med at have dem på lager.

Måske er det slet ikke nødvendigt at skifte sine tætningslister, men blot justere på hængslerne og lukketøjer på vinduet. Det kan man nemt selv gøre hvis man er lidt af en handyman, og ellers kan man få en tømrer til at ordne det for en lille sum penge. Er det dog nødvendigt at få skiftet sine tætningslister, så kan man undersøge om de stadig bliver produceret eller bliver forhandlet som reservedele et sted. Gør de ikke det, så findes der universelle tætningslister man kan bruge til alle typer vinduer og døre.

Der er flere forskellige materialer anvendt til tætningslister og det kommer an på hvor på huset de skal anvendes og hvilken funktion de skal have. Der er tætningslister af cellegummi som er de billigste tætningslister. Disse lister skal kunne trykkes helt samme på grund af deres åbne cellestruktur. Svampegummi har en vandtæt hinde som betyder at den med fordel kan bruges til steder hvor der er meget fugt eller hvor der er berøring med vand. D-profiler er også vandtætte og de bruges oftest i de basale ting som døre, vinduer men også skabe og karme. Glasbånd er den tætningsliste som bliver mest brugt til døre og vinduer og rigtig mange glarmestre og vinduesfabrikker anvender dem. Det er også et meget billigt materiale.

Træf de rette valg angående tætningslister

Man skal altid overveje og vurdere om det er nødvendigt at udskifte sine tætningslister. Måske kan det hele klares ved at justere hængslerne og lukketøjet på vinduerne og dørene så de igen lukker tæt. Hvis det dog ikke hjælper noget, så skal man overveje om man kan nøjes med at udskifte listerne eller om man skal udskifte alle vinduer og døre. Uanset hvad så er det en god ide at skifte når man mærker behovet for det, for der er mange penge at spare på varmeregningen.

Hvis man skifter nogle udendørs tætningslister, så er det vigtigt at de af lavet af materialet EPDM gummi, eller smuldrer det når det bliver udsat for vejr og ozon.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.