Ferie Facts

m11

At rejse er at leve, sagde H.C. Andersen. Og for rigtig mange mennesker kunne det ikke være mere rigtigt. De fleste jonglerer en travl dagligdag med job, hjem, børn, fritidsaktiviteter, venner og familie. Hverdag er dejlig, men det kan indimellem være tiltrængt med et pusterum, hvor hovedet får luft, og hvor der ikke nødvendigvis er hverken opgaver eller et mål for dagen. Men ved du egentlig, hvad rejser og ferie gør ved din krop og sjæl?

Kroppen er taget på ferie men hjernen er ikke taget med?

Mange har et endnu større arbejdspres op til en ferie, end de nødvendigvis har sædvanligt. Det betyder også, at når du endelig holder ferie, kan det føles som om, at hjernen ikke har forstået det. Det føles ganske enkelt, som om du stadig har travlt. Det skyldes, at når man i en længere periode har haft meget travlt, er kroppen vant til at køre i et højt gear. Og det vil netop være i dette gear, at kroppen starter fra morgenstunden – også selvom du har ferie. Kroppen har været vant til, at du har brug for det høje gear, og derfor kickstarter den kroppen på samme måde hver dag. Når du pludselig skifter til feriegear, skal kroppen derfor bruge noget tid til at omstille sig.

 

fly

Er det sundt at tage på ferie?

Ferie er sundt – det er et faktum, du ikke kommer udenom. Men flere mennesker kommer ud på den anden side af ferien med ekstra vægt på sidebenene. Forskning viser faktisk, at selv korte ferie øger vores vægt. Det skyldes i høj grad, at mange mennesker drikker mere alkohol, når de holder fri. Du skal dog ikke panikke over en eventuel vægtøgning. For den selvsamme forskning viser for det første er øgningen så lille, at den ikke er signifikant. Og for det andet viser forskningen, at selvom testpersonernes vægt var steget, så var deres blodtryk faldet. Og det er markant mere relevant end vægtøgningen, da forhøjet blodtryk er én af vor tids helt store sundhedsmæssige problemer. Så du behøver ikke bekymre dig, når du sidder i Italien og mæsker dig i pasta og rødvin.

 

Bliver du gladere af at holde ferie?

Det korte svar er ja. Men det er faktisk ikke kun selve ferien, der gør dig glad. Det er perioden op til ferien, hvor forventningens glæde kan løfte dit humør markant. Der er endda lavet forskning på området, som viser, at testpersonerne i hele 8 uger op til ferie var gladere, end de var forinden. Det gælder måske i endnu højere grad, hvis du har vundet rejsen.

Bali

Din hjerne lærer og lagrer brugbar viden

Slip din komfortzone og dyk dybt ned i kulturen, naturen og historien på din feriedestination. I nye omgivelser er hjernen mere indstillet på at prøve nye ting og møde nye mennesker. Rejser kan i den grad udvide din horisont og hjælpe dig med at forstå andre kulturer bedre. Det kan være med til at videreudvikle din forståelse af eventuelle konflikter, når du møder mennesker, der hvor de er.

Derudover kan mødet med et nyt lands historie, vække din interesse for et helt nyt område, som for eksempel mødet med Athens historiske monumenter, som rummer ikke kun bygninger med tusindår gamle historier, men ligeledes sagnomspundne eventyr og utrolige fortællinger.

 

Hvorfor skal du rejse?

Fordi det er den ultimative form for frihed. Det er et tiltrængt pusterum til at gøre præcis det, du vil, når du vil. Frihed er helt afgørende for vores selvopfattelse, og derfor kan du aldrig rejse for meget.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.